In diverse straten in het Soesterkwartier werken de bewoners samen aan energiebesparing. Gezamenlijk maatregelen inkopen is natuurlijk voordeliger én gezelliger. Zo wordt je huis op een simpele manier energiezuinig én comfortabel. Dit succes gaan we wijkbreed doorzetten. Met u als aanspreekpunt komen we ook bij u in de straat! In maar liefst 20 straten zijn al diverse woningen gemeenschappelijk geïsoleerd. Soesterkwartierder Huib Schoonhoven heeft in samenwerking met de gemeente Amersfoort twee filmpjes laten maken over de straatprojecten in het Soesterkwartier. Ze staan op Youtube: één over de Puntenburgerlaan en één over de Soesterweg.  

Roerstraat methode
In de Roerstraat heeft men gezamenlijk ramen met dubbelglas en spouwmuurisolatie ingekocht. Dat scheelde duizenden euro's en in de toekomst vele honderden kubieke meters gas. Voor de een was het comfort belangrijk, voor de ander de lage maandlasten en voor een derde de waardestijging van het huis en weer iemand anders doet het vooral voor het milieu. Natuurlijk hebben wij ons van tevoren goed geïnformeerd welke maatregelen het grootste effect hebben op de maandelijkse energierekening. Iedereen heeft zijn persoonlijke stap kunnen maken vanuit zijn eigen situatie. En dankzij de collectiviteit was het voor iedereen voordelig om aan te sluiten.

Maar het leukste is dat je met deze gemeenschapsactie je buren beter hebt leren kennen. En dit is een mooie voedingsbodem om meer met elkaar te organiseren. 

Onderzoek  met een endoscoop om te beoordelen of spouwisolatie mogelijk is.

Recente ontwikkelingen
Begin 2011 werd gewerkt aan voorbereidingen aan de Palmstraat / Soesterweg / Hulststraat, Rijn- en Lekstraat en de Merwede- en Tulpstraat. Lees hierover een bericht van 9 februari 2011. Inmiddels zijn veel van die huizen voorzien van isolatie en dubbel glas. Ook in de Amstelstraat zijn in 2011 de meeste huizen voorzien van spouwmuurisolatie. De vloeren werden hier door de bewoners zelf geïsoleerd. Op 21 maart 2012 gaan wij de straatprojecten een vervolg geven door:

  • bestaande projecten te evalueren en een tweede ronde met een nieuwe maatregel te onderzoeken en te stimuleren (bij voorbeeld zonne-energie)
  • op zoek te gaan naar ambassadeurs voor de volgende straten: Dintelstraat, Waalstraat, Maasstraat, Gerrit van Stellingwerfstraat, Schiestraat, Primulastraat en delen van de drie langste straten in de wijk: de Soesterweg, de Noordewierweg, de Spaarnestraat en de Dollardstraat

Aanpak
Wil je ook weten hoeveel je kan besparen en dat gezamenlijk met je straat aanpakken? Het enige wat je moet doen is je opgeven als contactpersoon, als straatambassadeur! Jullie krijgen dan verdere informatie en begeleiding vanuit de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier. Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je bij Yvonne Feuerhahn (tel: 06-28332977 - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Voor meer informatie kun je ook terecht op de themapagina Energiebesparing in de Wijk van de gemeente Amersfoort.