Op dinsdag 10 april werd in buurthuis De Sleutel een informatieavond georganiseerd voor mensen die overwegen zonnepanelen en/of zonneboilers aan te schaffen. Meer dan 30 Soesterkwartierders woonden deze avond bij. De bijeenkomst had een informatief en verkennend karakter en was bedoeld voor bewoners die overwegen zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen.

Waar mensen vaak niet bij stilstaan als het om energiezaken gaat, is dat voor het produceren van stroom en gas continu een materiaalstroom van kolen, gas enz. nodig is. Het winnen en transporteren van deze fossiele brandstoffen kost natuurlijk energie. Zon en wind daarentegen worden gratis en zonder belasting van het milieu ter beschikking gesteld.

Duurzame energie thuis opwekken heeft toekomst, maakt ons minder afhankelijk van stijgende energieprijzen en zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen. Bij de productie van 1kWh elektriciteit uit kolengestookte elektriciteitscentrales ontstaat 17x zoveel CO2 dan bij de productie van 1 kWh door een zonnepaneel.

Op de informatieavond van 10 april jl. werd het nut van zonneboilers en zonnepanelen geïllustreerd. Er werd uitgelegd waarop je moet letten bij het aanschaffen en plaatsen van panelen en wat de panelen opleveren onder bepaalde omstandigheden. Om het gehele stroomverbruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh) te dekken zijn ongeveer 17 zonnepanelen nodig.

De ontwikkeling van zonnepanelen gaat net zo hard als die van smartphones. Als je echter besluit de aanschaf uit te stellen, omdat je bang bent snel met verouderde techniek te zitten, loop je ook een jaar zonneopbrengst mis. Doordat de prijzen van zonnepanelen in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald, is het voor de gemiddelde burger financieel aantrekkelijker geworden de panelen aan te schaffen. De terugverdientijd is daardoor korter geworden. Het is tegenwoordig dus niet alleen maar goed voor onze kinderen en kleinkinderen, maar ook financieel aantrekkelijk.

Kaart met gunstige dakligging richting de zon 

Een kaart met met alle huizen in het Soesterkwartier liet zien welke huizen de meest gunstige dakligging hebben (in de richting van zuid, zuidwest of zuidoost) om zelf zonne-energie op te kunnen wekken. Ook huishoudens met een dakkapel hebben vaak boven of daaronder nog ruimte om zonnepanelen te plaatsen.

Mensen die reeds zonnepanelen hebben aangeschaft vertellen trots over de terugdraaiende energiemeter. Naast het feit dat men zelf (een deel van) hun energie opwekt, blijkt men nog bewuster om te gaan met elektriciteit.

Veel mensen blijken geïnteresseerd in zonnepanelen, maar alles zelf uitzoeken - tot aan een kundige installateur aan toe - is best veel werk. De meerderheid van de aanwezigen is dan ook geïnteresseerd in een collectief aanbod voor zonnepanelen. Mensen voor wie bleek dat hun dak niet geschikt is voor zonne-energie door b.v. schaduw van bomen, kregen de mogelijkheid om mee te doen met het project 'Zon op school'. Daarbij komen de zonnepanelen niet op je eigen dak, maar koop je een paneel dat op het dak van Basisschool de Kubus wordt geïnstalleerd. Mensen die meteen een offerte wilden aanvragen konden dat doen bij de vertegenwoordiger van 033energie.

De volgende stap is dat wij samen met alle geïnteresseerden in collectieve inkoop een plan van aanpak maken en de taken verdelen. Op die manier zetten wij samen zoden aan de dijk voor een duurzaam Soesterkwartier.

Documentatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over zonne-energie in de wijk, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..