Vrijdagavond 1 juni jl. was Wethouder van den Berg aanwezig tijdens de zeer geslaagde Groene Spoor bijeenkomst en verwoorde in zijn samenvattende speech op geheel eigen wijze de idealen van het Groene Spoor en kwam zelfs met nog meer boeiende ideeën zoals een 'ondergrondse tuin' in de toekomstige parkeergarage onder het Eemplein en met het idee van een blauw spoor.

Terwijl de kinderen van de aanwezigen zich in de verkeerstuin vermaakten, voerden 35 betrokkenen brainstormsessies aan 6 thematafels over mogelijke kansen voor de invulling van Het Groene Spoor. Derk-Jan Stobbelaar opende de avond met een overzichtspresentatie van de Wageningen Universiteit (WUR) en wetenschapswinkel. De mogelijkheden die naar voren komen uit dit uitgebreide onderzoek dat gehouden is onder betrokkenen en buren van Het Groene Spoor zijn divers, variërend van stadslandbouw tot skate-ramps. Aan de thematafels op deze avond zijn weer nieuwe ideeën voorbij gekomen zoals een tijdelijke fietscrossbaan, een echt bos en de mobiele moestuinen van het Transitielab.

Brainstormen maakt hongerig dus kon er worden bijgetankt in de kantine met een heerlijk buffet, verzorgd door LeerWerkbedrijf First Class uit Amersfoort, waarna wethouder Pim van den Berg de nieuwe Groene Spoor trein in gebruik nam, gesponsord door De verkeerstuin SV Wagenspeelplaats, Ontwerpgroep Lâle en Het Groene Spoor zelf.

Deze avond was een goed voorbeeld van hoe Het Groene Spoor te werk gaat. Samenwerken met lokale bedrijven, organisaties en bewonersgroepen - synergie zoeken en krachten bundelen. Innovatieve ontwikkelingen volgen en praktisch uitvoeren door verbonden te sluiten met mogelijke partners.

Tot slot bezegelden Willem Hamels, voorzitter Vereniging Duurzaam Soesterkwartier en Magda Bannink van Het Groene Spoor het samengaan van beide organisaties met een stevige handdruk. Als werkgroep Het Groene Spoor binnen de vereniging Duurzaam Soesterkwartier denken de vrijwilligers meer toe te komen aan het echte ‘Doen’ zodat de realisatie van een groene, recreatieve (en wie weet ook een blauwe) verbinding op korte(re) termijn werkelijkheid kan worden.