Overweeg je zonnepanelen op je dak, of vraag je je af of dit voor jouw dak slim is? Een dakenscan is handig als eerste stap: die kan in veel gevallen wat duidelijkheid geven over de vraag of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo’n dakenscan is voor onze stad te vinden op https://www.duurzaambouwloket.nl//zonnescan-amersfoortAls jouw dak rood of geel kleurt, dan heeft het zin om verder te informeren. Deze scan zegt alleen iets over de hoeveelheid zonlicht die het dak opvangt. De gele of rode kleur geeft aan dat het dak gunstig ligt ten opzichte van de zon. Daardoor is de kans groot dat panelen veel energie zullen opwekken en dat is natuurlijk gunstig. Deze scan is niets anders dan een luchtfoto die door een computer is ingekleurd en geeft geen antwoord op de vraag of jouw dakconstructie geschikt is voor zonnepanelen. Daarvoor zou je één of meer leveranciers om advies moeten vragen. Zij kunnen ook nagaan of jouw energiemeter en meterkast geschikt is voor de opwek van stroom.
Diverse organisaties regelen collectieve inkoop van zonnepanelen. Dat heeft als voordeel dat je zelf niet op zoek hoeft naar een installateur. Soms levert het ook korting op. Een collectief aanbod is echter niet altijd op maat. De installateur heeft vaak voor een scherpe prijs ingeschreven en dat houdt in dat maatwerk vaak lastig gevonden wordt. In het verleden heeft Duurzaam Soesterkwartier collectieve inkoop van zonnepanelen gedaan. Voordeel daarvan was dat het aanbod wel goed bij onze daken paste. Als er voldoende belangstelling voor is, dan kunnen we dat opnieuw overwegen. Als je op zoek bent naar een collectieve oplossing, dan is daarom zinvol een mailtje naar de vereniging te sturen met je vraag.

Voor individuele aanbiedingen kun je onder andere terecht ophttps://www.duurzaambouwloket.nl/bedrijven-zoeken/zonnepanelenHier zijn allerlei installateurs in de wijde omgeving te vinden die je kunt benaderen voor een offerte. Het duurzaam bouwloket heeft zelf ook adviseurs in dienst die je bij de keuze kunnen helpen.

Als jouw dak volgens de dakenscan ongeschikt is voor zonnepanelen, dan zijn er twee opties over: 1 – je kunt overwegen aan te sluiten bij één van de vele zonnecollectieven, die gezamenlijk op grote daken beheren. Dan ben je voor een klein deel eigenaar van de installatie en krijg je jaarlijks een bedrag uitgekeerd dat afhankelijk is van de opbrengst van dat jaar. Kijk goed naar de voorwaarden voordat je zo’n contract afsluit. Zie: www.dakenbank033.nl2 – Ook kun je op zoek gaan naar een groen energiebedrijf voor stroom en gas. Diverse aanbieders geven de mogelijkheid om te kiezen uit concrete bronnen voor groene stroom. Je kunt bijvoorbeeld stroom kiezen voor een zonnepark of windpark dat jou bevalt. Omdat we één groot elektriciteitsnet hebben, krijg je niet letterlijk die stroom. Maar het geld dat jij voor je energie betaalt, komt dan ten goede aan dat ene project dat je koos.