Het is slim om te na te gaan hoe het huis ervoor staat als het om warmte gaat: Hoe zit het met de spouwmuren? Wat voor glas zit er in de ramen? Is het dak en de vloer geïsoleerd? Welke ruimtes verwarm je doorgaans, welke niet? Als er minder warmte weglekt, hoef je minder te stoken. Ook vóórdat de gaskraan dicht gaat, bespaar je dan energie én geld. De algemene verwachting is dat de gasprijs de komende jaren zal stijgen, waardoor het ook economisch rendabel is om te isoleren.

Een verbouwing of aanpassing kan een mooie aanleiding zijn om in elk geval ter plekke de isolatie te verbeteren, dat is immers het meest voor de hand liggende moment: Een nieuwe vloer betekent vaak dat je vrij eenvoudig isolatie kunt aanbrengen zonder extra kosten en overlast. Een nieuwe dakkapel maakt dat de verdieping (opnieuw) moet worden afgewerkt en isolatie kan dan in één moeite worden meegenomen.

Aannemers die een verbouwing uitvoeren, kunnen adviseren over isolatie. Maar bedenk dat zij niet jouw energierekening hoeven te betalen. Ze hebben vaak wel belang bij het maken van een scherpe aanbieding voor een verbouwing omdat ze moeten concurreren met andere aanbieders. Bezuinigen op isolatie is dan verleidelijk, maar goedkoop is in dat geval duurkoop!
De gemeente Amersfoort heeft een duurzaam bouwloket waar je advies kunt inwinnen over onder andere isolatie. Hier vind je meer informatie: https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen

Goed advies kan ook voorkomen dat je achteraf met nare bijwerkingen zit, zoals vocht en schimmel.

Een leuke manier om wat inzicht te krijgen in de ‘schil’ van je huis is de warmtescan: met een warmtebeeldcamera worden dan foto’s gemaakt van jouw huis. Op deze foto’s zijn kleine temperatuurverschillen heel goed te zien en zo is een warmtelek vaak in één oogopslag te ontdekken. Een mailtje naar de vereniging is genoeg om zo’n gratis scan aan te vragen.

De overheid heeft de isolatiesubsidie tijdelijk verruimd: Vanaf 1 juni 2020 tot 31 december kun je 30 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je gevel, vloer, dak of ramen. Dat is 10% meer dan voorheen.