Vereniging Duurzaam Soesterkwartier – al 15 jaar actief – heeft als motto: “we werken samen aan een leefbare, duurzame en weerbare wijk”. De uitdaging is vooral een sociale: hoe zorgen we dat alle bewoners de veranderingen kunnen meemaken?
We hebben daarom vragen bij de voorgestelde aanpak van de gemeente Amersfoort, die in onze wijk een traditioneel warmtenet op het oog heeft. Dit is een heet-water net waarvan het water bijvoorbeeld in een centrale op de Isselt wordt verwarmd dat via een netwerk van grote buizen in de straten de woningen van warmte en warm tapwater voorziet.
De reputatie van dit type warmtenet is slecht en met reden: voorbeelden in andere steden laten grote kostenoverschrijdingen zien en dat leidt in veel gevallen tot hoge kosten voor de aangesloten bewoners. In een wijk als het Soesterkwartier is het risico op hoge kosten levensgroot vanwege de oude, smalle straten en het kleine aantal flats.
Duurzaam Soesterkwartier is niet mordicus tegen warmtenetten, maar waarschuwt voor de gevolgen als een ondoordacht warmtenet ervoor zorgt dat een deel van de bewoners het huis niet meer warm kan houden.
We pleiten voor een zorgvuldige besluitvorming die leidt tot een betaalbare oplossing voor iedereen. Daar willen we graag over meedenken.
Dat doen we al jaren, maar in 2025 starten we een nieuwe werkgroep die met de wijkwarmte aan de slag gaat. We leren van projecten elders en gaan in gesprek met gemeente en Warmtebedrijf Amersfoort.
Neem contact met ons op als je vragen of suggesties hebt, of als je mee wilt denken.
Hier vind je nuttige informatie over dit thema:
- Energietransitie werkgroep 2019
- Een tegenlicht aflevering (VPRO)
- De NOS legt uit
- De Woonbond over hoge kosten
- Transitievisie warmte gemeente Amersfoort (2021)